Ksylitol jest naturalnym substytutem cukru stosowanym w produktach dla diabetyków oraz produktach stomatologicznych. Ksylitol jest produkowany z brzozy i jest używany jako słodzik używany od ponad 50 lat i jest zarejestrowany w Europie jako dodatek do żywności E967.
Ksylitol brzozowy jest popularnym substytutem cukru, z uwagi na fakt, że zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier i ma niski indeks glikemiczny, co pozwala na wykorzystanie go dietach cukrzyków i osób walczących z otyłością. Cukier ten występuje w sporych ilościach w owocach i warzywach, a także jest pozyskiwany z drewna brzozowego i kolb kukurydzy.
Ksylitol brzozowy, cukier bliski dla organizmu
Każdego dnia nasz organizm wytwarza 5-15 gramów ksylitolu w procesie rozkładu węglowodanów w wątrobie, dlatego ludzki organizm dobrze zna tę substancję. Ksylitol brzozowy wygląda prawie jak cukier, jest biały krystaliczny i słodki w smaku. Ksylitol znalazł zastosowanie jako słodzik w lekach, gumach do żucia i pastylkach do ssania. Ksylitol fiński jest popularny i używany od dziesięcioleci w Finlandii, gdzie zastąpienie zwykłego cukru ksylitolem statystycznie poprawiło stan zdrowie zębów Finów o 30-85%.
Właściwości ksylitolu
Cukier brzozowy jest bezpieczny dla diabetyków z uwagi na fakt, że jego indeks glikemiczny 7 to 14 razy mniej cukru wytwarzanego z buraków. Ponadto cukier brzozowy charakteryzuje się tym, że:
-
posiada 75% mniej węglowodanów niż cukier
-
posiada 38% mniej kalorii niż cukier
-
jest neutralny i nie ma prawie posmaku, a do tego odczuwa się w czasie konsumpcji prawie 100% słodyczy białego cukru.
Korzyści płynące ze stosowania cukru z brzozy
Ksylitol fiński identyczny smak i wygląd jak zwykły cukier, ale zdecydowanie przyczynia się do eliminacji płytki nazębnej, hamuje rozwój bakterii i grzybów, gdyż cząsteczka ksylitolu zawiera 5 aż atomów węgla, co sprawia, że wiele bakterii nie są w stanie go strawić.
Cukier z brzozy wspomaga przywrócić równowagę zasadową, gdyż powoduje odczyn zasadowy i stwarza warunki niekorzystne dla rozwoju szkodliwych mikroorganizmów, dzięki czemu w znacznym stopniu likwiduje nieświeży oddech. Ksylitol jest odporny na wysokie temperatury, dlatego może być stosowany np. do pieczenia ciast, jednak z wyjątkiem ciast drożdżowych. Oprócz tego znajduje za stosowanie w gastronomi i kulinariach i służy do słodzenia napojów i potraw, do deserów i przetworów. Jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada dokładnie jednej łyżeczce białego cukru. Należy jednak pamiętać, że cukier z brzozy nie karmelizuje, co go odróżnia do cukru buraczanego.